De Jager bezorgd en hoopvol over Portugal

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) noemt de positie van Portugal zorgelijk, maar ziet ook grote verschillen met Griekenland. "Griekenland was een exceptioneel geval", zei De Jager donderdag in de Tweede Kamer.

In Portugal bestaat volgens de bewindsman de wil om te bezuinigen en te hervormen, terwijl daar in Griekenland geen sprake van was. Ook is de schuld in Portugal een stuk lager en kan de regering het tekort nog door privatiseringen terugdringen. Desondanks vindt De Jager de situatie 'heel verontrustend'.

"We varen op het kompas van het IMF. Dat monitort de situatie van Portugal", zei de minister. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vroeg zich af of dit nu wel een goed idee is. "Bij Griekenland deed u dit ook, en zei het IMF lange tijd dat de schuld van dat land houdbaar was. Dit bleek niet zo te zijn. Kunt u niet beter uw eigen afwegingen maken?"

De Jager antwoordde dat hij ook zelf blijft nadenken, maar benadrukte dat Griekenland en Portugal niet te vergelijken zijn. De maatregelen die het IMF heeft opgelegd liggen op schema, en er is geen 'hervormingsmoeheid. "Er zijn dus lichtpuntjes."

Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma staan 'alle signalen op rood'. Ze vreest voor besmettingsgevaar. De Jager wees erop dat de situatie in bijvoorbeeld Ierland weer een stuk beter is dan die van Portugal.


De Jager bezorgd en hoopvol over Portugal (Foto: Novum)