Geen teken van leven verdachte Toulouse

De verdachte van drie dodelijke aanslagen die zich heeft verschanst in een appartement in Toulouse heeft sinds woensdagavond 22.45 uur niets meer van zich laten horen. Voordien heeft hij verklaard 'met de wapens in de hand te willen sterven'. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant donderdagochtend gezegd.

Guéant zei dat het de vraag is of de 24-jarige Mohammed Merah nog in leven is. Mogelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. De politie houdt het appartementengebouw waar Merah zich heeft verschanst al sinds dinsdagnacht 03.10 uur omsingeld. Sindsdien heeft Merah enkele malen gezegd zich te willen overgeven. Telkens echter kwam hij op deze belofte terug. Sinds woensdagavond is geen enkele beweging meer in zijn appartement waargenomen.

De politie liet woensdagavond laat explosieven ontploffen, waardoor de luiken van het appartement werden opengeblazen. De explosies waren bedoeld om Merah zodanig te intimideren dat hij zich zou overgeven. Een politie-inval werd toen niet overwogen. Woensdag namiddag had de politie al de elektriciteit in het appartement laten afsluiten. Op de met schijnwerpers verlichte gevel van de woning na was het gebouw vervolgens in duisternis gehuld.

Guéant noemde het vreemd dat Merah helemaal niet heeft gereageerd op de explosies. "We hopen dat hij nog in leven is", zei Guéant. Hij benadrukte dat het een prioriteit van de autoriteiten is hem levend in handen te krijgen.

Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst, schoot maandag drie joodse kinderen en een rabbijn bij een school in Toulouse dood. Eerder had hij al drie Franse paratroepers doodgeschoten. Merah beweert banden te hebben met Al-Qaida. Ook zou hij in Afghanistan en Pakistan zijn getraind door de terreurorganisatie.

In de onderhandelingen met de politie heeft Merah woensdag de verantwoordelijkheid voor de drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban opgeëist. Hij verklaarde alleen te hebben gehandeld, zei openbaar aanklager François Molins. Merah was van plan nog meer moorden te plegen. Hij wilde woensdag een militair vermoorden en ook had hij het gemunt op twee agenten van de politie van Toulouse, aldus Molins. Informatie over deze plannen leidde tot de politieactie van dinsdagnacht.


Geen teken van leven verdachte Toulouse (Foto: Novum)