Militairen plegen coup in Mali

Malinese militairen hebben de macht in het land hebben overgenomen. Ze maakten hun coup donderdag op de staatstelevisie bekend.

De militairen hebben alle nationale instituties ontbonden omdat ze boos zijn over de manier waarop de regering de opstand van Toeareg-rebellen in het noorden van land aanpakt. Op de nationale televisie was een groep van ongeveer twintig militairen te zien die zich introduceerden als het Nationale Comité voor het Herstel van de Democratie en het Herstel van de Staat (CNRDR).

"Het CNRDR, die alle onderdelen van de strijdkrachten en de veiligheidstroepen vertegenwoordigt, heeft besloten zijn verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan het incompetente en verwerpelijke regime van Amadou Toumani Touré", zei de woordvoerder. "Alle instituties zijn ontbonden tot nader bericht. Het doel van de CNRDR is niet de macht te houden en we zweren plechtig de macht over te dragen aan een democratisch gekozen president zodra de nationale eenheid en territoriale integriteit zijn hersteld."

De democratisch gekozen president Touré, wiens ambtstermijn eind deze maand afloopt, zou zijn ondergedoken.

De gebeurtenissen die leidden tot de coup begonnen woensdagochtend op een militaire basis in Bamako tijdens een toesprak van de minister van defensie generaal Sadio Gassama. Het lukte hem in zijn speech niet de woede bij de militairen weg te nemen. Ze vinden dat de militaire missie tegen de Toeareg-rebellen slecht is geregeld; er is een gebrek aan voedsel en wapens en de militairen menen dat de regering beter moet zorgen voor de nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld.

Rekruten schoten in de lucht en gooiden stenen naar de auto van de minister toen die wegsnelde. In de middag bestormden ontevreden militairen het gebouw van de staatsradio en -televisie. Woensdagavond kwamen op een militaire basis in het noorden van het land de militairen in opstand.

"De situatie is momenteel onduidelijk en verandert heel snel", aldus een Zweedse journalist ter plaatse. "Er zijn berichten dat het presidentieel paleis is omsingeld door militairen en dat er zich voertuigen tussen de militaire barakken en het paleis bewegen."

Uit de richting van het presidentieel paleis waren donderdag geweerschoten te horen.