Schippers: geen zorg voor agressieve patiënten

Hulpverleners in de zorg moeten behandelingen stop zetten als zij agressief worden behandeld door patiënten. Dat staat in een actieplan die donderdag door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf.

De maatregel moet het geweld in de zorg terugdringen. Nu gaan hulpverleners vaak door met behandelen omdat ze denken dat ze een zorgplicht hebben. "Cliënten hebben zeker recht op zorg, maar met rechten komen ook plichten", vindt Schippers.

Bij agressief gedrag wil de minister dat artsen een patiënt de deur wijzen of vragen later terug te komen. Dat geldt echter alleen voor gevallen die niet levensbedreigend zijn. Instellingen moeten zelf bepalen waar de grens ligt.

"Het is belangrijk om het stoppen van de zorgverlening serieus te overwegen, hier binnen de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen als zij te maken hebben met agressie en geweld", licht Schippers toe. Het actieplan is samen met werkgevers, werknemers en vakbonden opgesteld.