101-jarige oudste vrouwelijke paraglider ter wereld

Een 101-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Utah die haar verjaardag vierde door te gaan paragliden gaat de recordboeken in. De vrouw, Mary Hardison, is dinsdag door Guinness World Records erkend als 'oudste vrouw die in tandem is gaan paragliden'. Ze stootte een 100-jarige vrouw uit Cyprus van de troon die in 2007 het record op haar naam schreef.

Hardison maakte op 1 september 2011 samen met een instructeur de vlucht. Vier generaties Hardisons keken toe en moedigden haar aan. De vlucht verliep soepel en de instructeur maakte zelfs een paar speciale manoeuvres, daartoe aangemoedigd door Hardison.

Hardison verklaarde te willen paragliden omdat haar 75-jarige zoon dit als hobby heeft. "Ik wilde niet dat hij iets zou gaan doen, wat ik niet zou kunnen", zei ze. Bang is ze naar eigen zeggen niet geweest, omdat zoveel mensen zonder problemen aan paragliden hebben gedaan. "Als het veilig is voor hen, dan is het ook veilig voor mij", zei ze tegen Guinness.

De 101-jarige Hardison hoopt dat haar record niet lang stand houdt. "Mijn wens is dat bejaarden doorgaan. Doe dingen zo lang je er fysiek toe in staat bent", aldus Hardison. "Wees positief. Vrienden houden niet van een chagrijnig mens." Dat Hardison dit zelf ook in de praktijk brengt, bleek al toen ze 90 werd. Ze besloot in alle achtbanen van Disneyland te gaan om haar verjaardag te vieren.


101-jarige oudste vrouwelijke paraglider ter wereld (Foto: Novum)