Werkgevers VS willen Facebook-pagina's zien

Werkgevers in de Verenigde Staten vragen sollicitanten geregeld om de inloggegevens van hun persoonlijke Facebook-pagina. Het gaat daarbij vooral om overheidsorganisaties met een beveiligingsfunctie, zoals de politie.

Veel mensen hebben hun Facebook-profiel afgeschermd voor onbekenden, zodat ook potentiële werkgevers het niet kunnen zien. Amerikaanse bedrijven vragen sollicitanten daarom tijdens een sollicitatiegesprek om hun gebruikersnaam en wachtwoord, of om in te loggen op een bedrijfscomputer.

Dit gebeurde onder anderen Robert Collins, die als beveiliger werkt bij het ministerie van veiligheid in de Amerikaanse staat Maryland. Toen hij terugkwam van een verlof dat hij na het overlijden van zijn moeder had opgenomen, moest hij zijn inloggegevens van Facebook geven, volgens Collins om te checken of hij geen banden had met criminele bendes.

Collins was verbaasd, maar ging akkoord. "Ik had een baan nodig om mijn gezin te eten te kunnen geven. Ik had geen keus."

"Dit staat gelijk aan iemand vragen om zijn huissleutels. Het is een flagrante schending van iemands privacy", oordeelt hoogleraar strafrecht Orin Kerr van de George Washington University in Washington over het gedrag van de werkgevers.

Volgens Rusy Thomas van de politie in de gemeente McLean in de staat Illinois, die al sinds 2006 sollicitanten vraagt toegang te verlenen tot hun profielen op sociale netwerksites, is er aan zulke praktijken echter niets verkeerd.

"Sollicitanten hebben namelijk het recht te weigeren. Maar dat is nog nooit gebeurd, wat zeker in het voordeel van onze sollicitanten spreekt", aldus Thomas.

In Maryland en Illinois is inmiddels wetgeving in voorbereiding die publieke instellingen moet verbieden sollicitanten te vragen om hun inloggegevens voor sociale netwerksites te verstrekken.

Nog veel meer werkgevers proberen op andere, minder brutale manieren toegang te krijgen tot Facebook-pagina's van sollicitanten. Zo sturen humanresourcesmedewerkers vriendschapsverzoeken naar sollicitanten om zo hun Facebook-pagina's in te kunnen zien. Dat wordt in de nieuwe wetsvoorstellen niet verboden.