CDA: Doorgaan kabinet niet zeker

Het CDA zegt dat er moet worden overlegd met de coalitiepartijen over doorregeren. Verschillende oppositiepartijen vinden dat premier Rutte na het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, niet verder kan regeren met een gedoogakkoord dat op 75 zetels steunt. Rutte zelf zegt te gaan kijken of er een 'werkbare meerderheid' is.

Volgens CDA-fractievoorzitter Haersma Buma is het geen vaststaand gegeven dat er zomaar kan worden verder geregeerd. Brinkman en de SGP steunen de regering weliswaar samen met de PVV, maar daarover staat niets vast. Vanuit de oppositie klinken al geluiden dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn. De SGP ziet hiertoe vooralsnog geen reden, en wijst erop dat daarvoor een motie van wantrouwen tegen het kabinet nodig is, welke vooralsnog niet door die partij zal worden gesteund.

PvdA-leider Diederik Samsom erkent dat het kabinet in principe een meerderheid heeft dankzij de toegezegde steun van Brinkman en de SGP, maar dat is volgens hem een 'hotsenknotsen-meerderheid' die gezien de komende bezuinigingsronde ongewenst is. D66-voorman Alexander Pechtold spreekt van een 'wankel geheel', maar zegt dat Rutte nu maar eerst aan moet tonen dat er te regeren is. Met name wil hij weten op wat voor afspraken dit dan is gebaseerd. Volgens Pechtold kan Rutte niet meer weglopen voor vragen over afspraken met Brinkman, zoals hij dat eerder met vragen over wat er met de SGP is afgesproken.

Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks vindt het tijd voor nieuwe verkiezingen. "In dit soort omstandigheden met dit soort beleid kun je beter een demissionair kabinet hebben, dan een kabinet dat op deze manier doorgaat", stelt ze. De SP is het daarmee eens. "Hij onderhandelt met partijen die samen geen meerderheid hebben, dus wat er uit komt moet hij voorleggen aan Hero Brinkman en aan de SGP. Dat is geen basis", aldus SP-voorman Emile Roemer.