Apple A5X versus Nvidia Tegra 3

Apple beweerde bij de presentatie van de nieuwe iPad dat de A5X-processor vier keer zoveel kracht had als de concurrerende Tegra 3-chip van Nvidia, die zijn debuut maakt in de Asus Eee Pad Transformer Prime. Laptop Mag heeft die bewering aan een test onderworpen.

Een van de weinige benchmarks die beschikbaar zijn voor zowel iOS en Android is GLBenchmark 2.1, welke een flink verschil laat zien tussen de twee concurrenten. De nieuwe iPad verwerkt 7,530,524 frames met een snelheid van 57 frames per second (fps), terwijl de Transformer Prime 3,523,926 frames met 27 fps verwerkt. Het verschil in renderen van texture pixels (texels) is nog groter: 1,9 miljard voor iPad tegenover 0,4 miljard voor Transformer Prime.

Toch gaat het te ver om de iPad tot overwinnaar uit te roepen, want als het gaat om ruwe processorkracht is de Tegra 3 superieur aan de A5X-chip. De geekbench-score van de Transformer Prime is 1.571, die van de nieuwe iPad is 692.

Ten slotte is nog een subjectieve test gedaan met twee spellen die voor zowel Android als iOS beschikbaar zijn: Riptide en Shadowgun. De testers geven aan dat iPad dankzij de hogere resolutie een scherper beeld op het scherm tovert dan Transformer Prime. Wel lijkt de Android-versie van Riptide meer grafische toeters en bellen te hebben, maar de testers tekenen hierbij aan dat de game geoptimaliseerd is voor Tegra 3, en nog niet voor A5X.

Hieronder een voorbeeld van de grafische verschillen tussen beide platformen. De volledige test kun je hier vinden.

tegra 3 shadowgun

ipad shadowgun