Tokkies geruisloos terug in anonimiteit

Icoon Showbiz nieuws"Het is afgelopen." Manager Jan Dirk Vis is er duidelijk over. De hype rond het gezin Ruijmgaart-Tokkie, Nederlands beruchtste aso-familie, is over. De Tokkies kunnen nog geboekt worden voor optredens, maar volgens Vis is er geen interesse meer. Het laatste optreden vond eind vorige maand plaats.

"Het was een hype, waarvan we altijd hebben gezegd dat die maar een half jaar zou duren. En dat blijkt", stelt Vis. Volgens de manager is de familie rond vader Gerrie Ruijmgaart en moeder Hannah Tokkie daar niet echt rouwig om. Ze hebben ervan genoten, zegt de manager. Hij nam de familie vorig jaar op in de artiestenstal van zijn Jan Vis Agency. Half oktober traden de Tokkies voor het eerst op in een discotheek in het Groningse Delfzijl, waar ze anderhalf uur bezig waren om een uitzinnige menigte van handtekeningen te voorzien. Daarna volgden onder meer een optreden in een reclamespot en het uitbrengen van een kerstcd.

De Tokkies waren in augustus 2003 betrokken bij een gewelddadige burenruzie in Amsterdam-Slotermeer. Na tv-documentaires van de IKON en SBS6 werd de aso-familie een jaar later een nationaal begrip. Vis denkt dat de commotie rond het programma Probleemwijken van SBS6 wellicht heeft meegespeeld met het verdwijnen van de aandacht voor de Tokkies. "Veel mensen zien ze toch ook als een asociale familie, al is het gezin het zelf niet eens met die benaming." De manager had graag gezien dat de familie op televisie afscheid had kunnen nemen van het publiek. Geen omroepbedrijf wilde echter een dergelijke 'afscheidsuitzending' programmeren.


De Tokkies op het hoogtepunt van hun roem: met Emile Ratelband