Artsen: wetswijziging tegen nieuwe 'Tullekens'

Een collectief van artsen probeert de wet aan te laten passen naar aanleiding van het optreden van neurochirurg Kees Tulleken. Ze vinden het tuchtrecht niet ver genoeg gaan voor de 72-jarige arts die volgens hen informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso, kort na diens skiongeluk.

Advocaat Richard Korver bevestigt na berichtgeving in het AD dat hij namens het collectief de juridische mogelijkheden onderzoekt. Aangifte tegen Tulleken kan niet, omdat over het medisch beroepsgeheim alleen door directe slachtoffers - in dit geval prins Friso - kan worden geklaagd.

De negen artsen in het collectief beginnen vrijdag met een burgerinitiatief om de wet aan te laten passen, waardoor iedereen aangifte kan doen over schending van het medisch beroepsgeheim. Ze hopen de benodigde veertigduizend handtekeningen bijeen te krijgen om het onderwerp bij de Tweede Kamer op de agenda te zetten.

Korver erkent dat de eventuele wetswijziging niets uitmaakt voor Tulleken. "Artikel 1 van het wetboek van strafrecht stelt dat iemand nooit met terugwerkende kracht strafbaar kan worden gesteld. Voor hem is het te laat, maar wellicht heeft het wel een preventieve werking voor toekomstige Tullekens."

Artsenverbond KNMG gaf eerder aan van mening te zijn dat Tulleken het medisch beroepsgeheim helemaal niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad, openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg buigt zich nog over het optreden van Tulleken.