De logo's van Nintendo door de jaren heen

Sinds de lancering van de eerste Game & Watch-handheld en de Famicon (Family Computer, oftewel NES in Europa en Amerika) begon Nintendo langzaam onze woningen binnen te dringen. Nintendo is een merk geworden dat iedereen kent. Maar naamsbekendheid is voor een merk alleen niet genoeg.

Een bekend logo, zoals dat van Nike of Coca-Cola, zorgt ook voor directe herkenning van een merk. Waar de afgelopen jaren Nintendo zijn “racetracklogo" (het rondje rondom de naam) gebruikt, is dat de afgelopen 75 jaar niet altijd zo geweest.

Nintendo Logo 1 Deze drie kanji-tekens staan voor 任 (Nin) 天 (ten) 堂 (dō). Hoewel Nintendo de naam nu volledig in het Romeinse alfabet uitschrijven, wordt de kanjischrijfwijze af en toe in Japan nog wel gebruikt.
Nintendo Logo 2 In de jaren 60 begon Nintendo met het uitrollen van het handschreven logo in romaji. Nintendo hoopte hierbij een moderne uitstraling te krijgen in Japan en een betere leesbaarheid van hun logo in het Westen te krijgen.
Nintendo Logo 4 Nintendo begon later te experimenteren met verschillende logo’s waarbij het logo wel om de week kon veranderen. Het leek er meer op dat de ontwerpers zich druk maakten of het logo op het product paste, dan constant hetzelfde logo te gebruiken.
Nintendo logo 5 Nintendo is dan wel bekend van hun gameconsoles, maar voordat deze geproduceerd werden maakte Nintendo vooral Japanse bord- en kaartspellen. Rond 1975 kreeg het van MB (Milton Bradley) de licentie om Amerikaanse bordspellen te maken en veranderden daarbij hun logo naar Nintendo Game. Ook verscheen dit logo op andere soort speelgoed, zoals de “Love Tester”.
Nintendo Logo 6 In 1967 werd de "Ultra Machine" gelanceerd in Japan. Behalve dat de machine zelf een succes werd in Japan, heeft het apparaat ook een andere mijlpaal gezet. Het logo kreeg zijn vorm die zij vandaag de dag nog gebruiken, maar Nintendo bleef experimenteren met de uitlijning van het logo.
 Nintendo Logo 7 Nintendo's racetrack dook al op in 1972 op de “Ele-Conga” en de "Autoplayer" waar het de komende tien jaar soms wel en soms niet gebruikt werd. 
Nintendo Logo 8 Nintendo bleef experimenteren met de zijn logo. Het “NG”-logo werd vervangen door een ander “N”-logo. Dit logo werd vooral gebruikt voor bordspellen, maar ook voor de “Mach Rider”. 
Nintedo Logo 9 Rond 1973 begon Nintendo het katakana-schrift te gebruiken om hun naam te spellen. Toch zijn ze na een aantal jaar weer overgestapt op het kanji-schrift.
 Nintendo Silver Met het uitbrengen van het succesvolle Donkey Kong als arcadekast in de arcadehallen kwam ook het racetracklogo van Nintendo terug in 1982. Een jaar later stond hetzelfde zilveren logo op de verpakking van de FamiCom met af en toe een uitstapje naar rood om bij de Wii weer zilver te gebruiken.