Iran ontkent kernproeven op Parchin-complex

Iran heeft dinsdag ontkend dat het heeft geprobeerd sporen van straling op te ruimen bij de legerbasis Parchin. Bronnen bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zeiden vorige week dat het Iraanse regime bewijs van nucleaire testen op de basis probeerde te verhullen in de aanloop naar inspecties door het IAEA.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de aantijgingen misleidend en onjuist en zei dat sporen van dergelijke testen niet kunnen worden opgeruimd.

De bronnen bij het IAEA zeiden vorige week dat op satellietbeelden was te zien hoe trucks en graafmachines af en aan reden op het Parchin-complex. Dat kon er volgens de diplomaten op wijzen dat Iran de sporen van een test met een neutronenontsteker wilde verhullen. Een neutronenontsteker is cruciaal voor de ontwikkeling van een atoombom.

De Iraanse woordvoerder verwees de aantijgingen van het IAEA naar het rijk der fabelen. "Iedereen met verstand van kernfysica weet dat deze opmerkingen geheel niet opmerkelijk zijn", zei de woordvoerder. "Nucleaire militaire activiteiten kunnen helemaal niet worden opgeruimd." De woordvoerder ging niet in op de satellietbeelden, maar zei dat de 'gebruikelijke militaire' activiteiten op het Parchin-complex gewoon doorgaan.

Inspecties op het Parchin-complex waren een eis van IAEA-vertegenwoordigers die in januari en februari Iran bezochten. In eerste instantie weigerde Teheran het IAEA toegang te verschaffen tot Parchin, maar vorige week zei Iran dat een bezoek aan het complex tot de mogelijkheden behoort mits er eerst aan een aantal niet bekendgemaakte voorwaarden wordt voldaan.

Volgens een bron had het IAEA dinsdag echter nog geen tegenvoorstel ontvangen van de Iraniërs over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.


Iran ontkent kernproeven op Parchin-complex (Foto: Novum)