Omstreden Fortuyn-poster SP alsnog uitgelekt

Een omstreden campagneposter van de SP, die vlak na de moord op Pim Fortuyn snel was vernietigd, duikt tien jaar later alsnog op. De poster was gedrukt als onderdeel van een campagne van de jongerentak van de SP.

Volgens de Stentor lagen er grote stapels klaar om te worden verspreid. Toen Fortuyn op 6 mei 2002 werd doodgeschoten door Volkert van der Graaf, was de partij bang dat de campagneposter verkeerd opgevat zou worden. De poster toont een beeld van Pim Fortuyn in combinatie met een stuk afgeschoten wild en mannen met geweren en de tekst: 'Stem Pim! Voor onbelemmerde plezierjacht'.

Deze moest dus acuut worden vernietigd. Er waren echter al enkele exemplaren die circuleerden in beperkte kring. De Apeldoornse SP-activist Harry Voss had een exemplaar als maker van de betreffende jachtfoto. Een van die exemplaren is nu uitgelekt en in handen van De Stentor terecht gekomen.

SP-senator Tiny Kox, die destijds campagneleider was, zei: 'Wij vonden het een heel leuke poster.' Het was een van de posters, waarop wij onze politieke concurrenten op een plezierige rechtstreekse manier confronteerden met wat ze riepen.