Studenten komen vanaf dinsdag in actie

Studenten gaan vanaf dinsdag actievoeren. In hun ogen doet staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) niet genoeg voor de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waarschuwden hem vrijdag in een gesprek voor de gevolgen van zijn beleid.

De studentenorganisaties maken zich ernstig zorgen over oplopende studieschulden en de toegankelijkheid van het onderwijs. Ze wijzen op de opeenstapeling van maatregelen, zoals de langstudeerboete, een veel duurdere tweede studie en het verdwijnen van de basisbeurs in de masterfase.

Het ISO en de LSVb vinden daarnaast dat de maatregelen te snel worden ingevoerd, zonder fatsoenlijke overgangsregelingen. Studenten die nu een tweejarige masterstudie volgen, zouden door de afschaffing van de basisbeurs al volgend jaar een domper van 3200 euro te verwerken krijgen.

De acties die de twee studentenorganisaties nu aankondigen beginnen dinsdag bij de TU Delft. Acties in Nijmegen, Amsterdam en Zwolle volgen. Op 23 maart moet een landelijke manifestatie plaatsvinden op de Dam in Amsterdam.