Gebied met wrakstukken Titanic in kaart gebracht

Onderzoekers hebben het gebied op de oceaanbodem waar het wrak van de Titanic ligt, in kaart gebracht. Ze hopen nieuw inzicht te krijgen in wat er die nacht honderd jaar geleden precies is gebeurd. De ramp kostte aan ruim vijftienhonderd mensen het leven.

De wrakstukken liggen verspreid over een gebied van vijf bij acht kilometer. Op de oceaanbodem aangetroffen sporen suggereren dat de achtersteven van het passagiersschip, nadat het op een ijsberg was gevaren en in tweeën was gebroken, niet steil onder water is verdwenen, maar eerst heeft rondgetold.

Een expeditieteam maakte de kaart aan de hand van sonorapparatuur en 130.000 foto's van onderwaterrobotten. De foto's werden als puzzelstukjes in elkaar gepast, waardoor een mozaïsch overzicht ontstond van waar al de wrakstukken liggen.

Eerder werden ook wel kaarten gemaakt van het wrak, maar daarop waren niet alle overgebleven onderdelen van het schip te zien, zegt een Titanic-historicus die bij de expeditie in 2010 betrokken was. Van honderden voorwerpen en wrakstukken is nu precies te zien waar ze liggen.

Details over nieuwe vondsten worden op 15 april, precies honderd jaar na de ramp met het 'schip dat niet kon zinken', bekendgemaakt. History Channel zendt dan een twee uur durende documentaire uit over de expeditie en de vondsten.


Gebied met wrakstukken Titanic in kaart gebracht (Foto: Novum)