KLM-Air France lijdt 809 miljoen euro verlies

Air France-KLM heeft vorig jaar een verlies van nettoverlies van 809 miljoen euro geleden. De luchtvaartmaatschappij spreekt van een 'zwaar jaar'. In 2010 had de luchtvaartmaatschappij nog een netto-inkomen van 289 miljoen euro.

De inkomsten stegen met 4,5 procent van bijna 25 miljard euro naar ruim 32 miljard euro. Dat was echter niet genoeg om de hogere brandstofkosten te compenseren. Door politieke een reeks opstanden in het Midden-Oosten is de olieprijs gestegen. In het laatste kwartaal van het jaar steeg de brandstofrekening voor de luchtvaartmaatschappij met twintig procent naar 1,6 miljard euro.

De tsunami in Japan zorgde voor een keldering van het aantal reizen in de belangrijkste regio van de Aziatische markt. De Europese schuldencrisis legde de economie in de belangrijkste markt voor de luchtvaartmaatschappij plat.

Door uitbreiding in Latijns-Amerika werden de verliezen deels opgevangen. Volgens CEO Jean-Cyril Spinetta liggen de cijfers in lijn met de verwachting. In januari onthulde hetb edrijf een driejarig plan om de kosten met tien procent terug te dringen, op de brandstofkosten na. Daarvoor worden de lonen bij Air France bevroren, de vloot wordt ingekrompen en de productiviteit verhoogd.

In de eerste helft van dit jaar verwacht KLM-Air France minder inkomen dan in de eerste helft van vorig jaar. In de tweede helft moeten de effecten van het driejarenplan echter zichtbaar worden. Spinetta wilde geen concrete voorspellingen doen omdat dat vanwege de wisselende olieprijs geen zin zou hebben.