Helikopter luchtmacht beschenen met laser

Een helikopter van de luchtmacht is maandagavond tijdens een trainingsvlucht boven het Friese Sint Annaparochie drie keer beschenen met een laser. Een woordvoerder van de luchtmacht laat maandagavond weten dat de helikopter, die in Leeuwarden is gestationeerd, uiteindelijk veilig is geland.

Naar het beschijnen van de helikopter, die onder meer wordt gebruikt voor zoekacties en reddingsvluchten, is een onderzoek ingesteld. "Dit soort acties is erg zorgelijk." Piloten kunnen worden verblind door lasers. "Een auto zet je als dat gebeurt nog redelijk makkelijk aan de kant, maar met een helikopter die in de lucht vliegt, is dat toch heel anders", aldus de woordvoerder.

De betreffende helikopter is al eens eerder met een laser beschenen, vertelt de woordvoerder. Twee mannen van 20 en 22 jaar die in mei 2010 de bemanning van de helikopter verblindden, kregen daarvoor vorig jaar celstraffen opgelegd. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde dat het tweetal met hun actie de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar hadden gebracht. Het duo zou uit verveling hebben gehandeld.

Vorige week werd nog bekend dat het makkelijker moet worden mensen die piloten en luchtverkeersleiders beschijnen te vervolgen. Vorig jaar werden er 571 meldingen gedaan van dergelijke acties.