Bouman fileert PVV-rapport gulden

Mathijs Bouman veegt de vloer aan met guldenrapport dat de PVV van Geert Wilders heeft laten uitvoeren door het Britse bureau Lombard Street Review. De econoom en RTL Z-beurscommentator zegt dat de onderzoekers niet goed hebben opgelet op de middelbare school.

"De economische redenering die ten grondslag ligt aan het rapport zullen leerlingen van de havo en het vwo niet terugvinden in hun schoolboeken", aldus Bouman. Doordat de euro relatief goedkoop is, exporteerde Nederland veel, maar consumeerden Nederlanders minder, luidt de conclusie van het PVV-rapport. Deze redenering klopt echter van geen kant zegt Bouman: "Als er meer wordt geëxporteerd betekent dat helemaal niet dat er minder overblijft voor consumptie."

Bovendien is de achterblijvende consumptie in Nederland vooral te danken aan het uiteenspatten van de zeepbel op de woningmarkt, waardoor vooral de laatste vijf jaar minder overwaarde werd opgenomen voor consumptie. Iets waar Zweden en Zwitserland, waarmee het rapport de Nederlandse situatie vergelijkt, weinig last van hebben gehad.

De econoom haalt ook aan dat volgens het rapport de kosten van de euro niet te kwantificeren zijn, terwijl dat juist de bedoeling was. Ook zou bij een herinvoering van de gulden de munt waarschijnlijk gekoppeld worden aan de Duitse munteenheid (de euro), zoals dat in het recente verleden altijd al is geweest, zegt Bouman.


Bouman fileert PVV-rapport gulden (Foto: Novum)