PvdA blijft stijgen in peiling

De PvdA blijft stijgen in de peiling van Maurice de Hond. Vorige week won de partij na het aftreden van Job Cohen als partijleider al twee zetels. Deze week stijgt de partij opnieuw met twee zetels om uit te komen op achttien.

De Hond vergelijkt de situatie met de strijd die Mark Rutte en Rita Verdonk in 2006 voerden om het leiderschap bij de VVD. Door de aandacht voor die strijd steeg de VVD toen in korte tijd tien zetels in de peiling met een hoogtepunt van 36 zetels.

Dat kwam mede door de populariteit die Verdonk toen nog had. Toen uiteindelijk voor Rutte was gekozen, daalde de partij weer vijf zetels.

Als kan worden gekozen tussen CDA en SP, gaat bij zes van de tien PvdA-stemmers de voorkeur uit naar de SP. Bij slechts 26 procent gaat de voorkeur uit naar het CDA. De rest heeft geen voorkeur. Bij het debat dat de vijf kandidaat-leiders voor de PvdA woensdag hielden gaven vier aan liever met het CDA in een regering te stappen.

De Hond concludeert dat dit electoraal gezien niet zo handig lijkt te zijn. In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag wees Ronald Plasterk erop dat het niet zo gemakkelijk ligt. De SP heeft volgens hem onrealistische eisen, bijvoorbeeld dat de AOW-leeftijd niet omhoog mag. "Je kunt niet zeggen: ach, die financiën, dat zien we wel."

In de peiling leveren het CDA en GroenLinks ieder een zetel in. Het CDA komt daarmee uit op elf zetels en GroenLinks op zes.