Fukushima-oefening Borssele goed verlopen

Een oefening op het terrein van de kerncentrale Borssele gebaseerd op de ervaringen rond het ongeluk in het Japanse Fukushima zaterdag is goed verlopen. Dat meldt een woordvoerder van de eigenaar van de kerncentrale EPZ.

Bij de oefening van de landmacht en EPZ werd gesimuleerd dat er 75 centimeter water stond op het terrein na een dijkdoorbraak. "Het was echt om te kijken of in een situatie waarbij de infrastructuur weg is, we toch mensen en materieel op de locatie kunnen krijgen en dat is gelukt", legt de woordvoerder uit.

Volgens EPZ is kerncentrale Borssele beveiligd tegen overstromingen tot ruim acht meter boven NAP. Daarna kan de centrale lange tijd met eigen systemen in een veilige toestand worden gehouden. "Toch bestaat de kans dat na verloop van tijd brandstof, voedsel, wachtploegen en materieel onder moeilijke omstandigheden naar het centralecomplex moeten worden vervoerd", aldus EPZ voorafgaand aan de oefening.

Het was de eerste keer dat een dergelijke oefening werd gehouden. EPZ wil de test jaarlijks herhalen, met steeds andere scenario's.

De oefening maakt deel uit van de grotere oefening Wake up, die gedurende twee weken plaatsvindt in Brabant, Limburg en Zeeland. In Wake up oefenen militairen en hulpverleners op meerder locaties de samenwerking in diverse crisisscenario's.

De kerncentrale in het Japanse Fukushima werd een klein jaar geleden achtereenvolgens getroffen door een aardbeving en een tsunami. Daardoor viel de koeling van de centrale uit en raakten de reactoren oververhit. Dat leidde tot de grootste kernramp sinds Tsjernobyl.