Golf van tornado's eist levens in VS

Een reeks verwoestende tornado's heeft vrijdag in het midden van de Verenigde Staten het leven geëist van zeker 27 mensen. Een klein plaatsje in de staat Indiana is volgens getuigen zelfs vrijwel weggevaagd door een wervelwind.

,,De berichten die binnen zijn gekomen via de telefoon wijzen erop dat Marysville is verdwenen", aldus een woordvoerder van de politie. De wervelstormen hebben veel schade aangericht in het zuidelijke deel van Indiana. Volgens de autoriteiten zijn 13 mensen om het leven gekomen in de staat. In de staat Kentucky kwamen zeker 12 mensen om en in Ohio 2 mensen.

Zeven staten zijn getroffen door in totaal tientallen tornado's. Op televisiebeelden zijn grote verwoestingen te zien. Gebouwen zijn weggevaagd en bomen ontbladerd. Verwrongen personenwagens en zelfs autobussen zijn als speelgoed over het landschap verspreid.

Hulpdiensten zoeken op tal van plaatsen naar vermisten. Bij het plaatsje Henryville in Indiana zochten de autoriteiten bijvoorbeeld met nachtzichtapparatuur en speurhonden naar een vermist jongetje van 9 jaar. In Salem, op enkele tientallen kilometers van Henryville, vond de politie een meisje van ongeveer 1,5 jaar levend in een veld. Ze was alleen en het was niet onmiddellijk duidelijk wie haar familie is.

Het is de tweede reeks wervelwinden die het midden van de Verenigde Staten teistert in enkele dagen tijd. Dinsdag en woensdag kwamen 13 mensen om. De stad Harrisburg in Illinois werd het zwaarst getroffen. Zes mensen stierven en meer dan 100 mensen raakten er gewond.

Golf van tornado's eist levens in VS
Golf van tornado's eist levens in VS (Foto: ANP)