'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september'

In september valt het besluit over de afschaffing van controles aan de grenzen van Roemenië en Bulgarije. Daarmee komt dan een einde aan het Nederlandse verzet tegen toetreding van de twee EU-lidstaten tot het paspoortvrije Schengengebied.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten de knoop dan doorhakken, blijkt uit het ontwerp van de slotverklaring van de Europese top donderdagavond in Brussel. Tot die tijd kunnen de Nederlanders een gewijzigd standpunt innemen en hun blokkade opgeven. Want medio dit jaar verschijnt een uitvoerig verslag over de vooruitgang die de Roemenen en Bulgaren hebben geboekt bij de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit.

Nederland eist twee opeenvolgende positieve rapporten voordat het overstag wil gaan. Eerder dit jaar verscheen al een verslag, dat in de ogen van Den Haag positieve, maar ook nog negatieve punten bevatte.

De ontwerptekst roept de betrokkenen op in de tijd tot september alles te doen om een succesvolle uitbreiding van de Schengengebied mogelijk te maken. De EU-lidstaten benadrukken dat beide landen voldoen aan de eisen voor toetreding en prijzen de inzet van Bulgaren en Roemenen.

'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september'
'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september' (Foto: ANP)