Vestia-topman kreeg miljoenen mee

Nederland • 01-03-2012 @ 17:32 •  Redactie
print 

Voormalig Vestia-topman Erik Staal krijgt een bedrag van ruim 3,52 miljoen euro mee. De raad van commissarissen van de Rotterdamse woningcorporatie heeft dit aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laten weten, schrijft zij donderdag in antwoord op Kamervragen van Eric Lucassen (PVV).

De corporatie had de ruim 3,5 miljoen euro gereserveerd voor de afkoop van 'diverse eerdere aanspraken en ter dekking van het oorspronkelijke recht van de bestuurder op een eindloopregeling in het kader van zijn pensioen'. Een gouden handdruk krijgt Staal niet. Door de wijze van vertrek kan hij geen aanspraak maken op een in zijn arbeidsovereenkomst opgenomen vertrekregeling, stellen de commissarissen. Staal vertrok nadat Vestia in grote financiële problemen was gekomen door de handel in derivaten.

Spies bevestigt verder dat Staal in 2010 een salaris kreeg van een half miljoen euro, inclusief betalingen voor zijn pensioen en een bonus van 28 duizend euro. Dat hoge salaris vindt de minister 'ongepast'. Zij zal de raad van commissarissen houden aan een eerdere toezegging dat de opvolger van Staal een lagere beloning krijgt.

Ook bevestigt de bewindsvrouw dat Staal voor zichzelf een huis laat bouwen op Bonaire. Hoeveel dat kost, weet Spies niet. Het zou gaan om een kolossale miljoenenvilla, berichtte weekblad Elsevier eerder. PVV'er Lucassen vindt dat Staal aansprakelijk moet worden gesteld vanwege de problemen bij Vestia gesteld en dat justitie beslag moet leggen op zijn villa.

Spies wil ook dat 'schade die aan de volkshuisvesting is berokkend, waar mogelijk wordt verhaald op degenen die dat ernstig valt te verwijten'. "Dat zal in het onderhavige geval - indien verwijtbaarheid is vastgesteld - niet anders zijn." Een mogelijk beslag op de villa behoort dan ook tot de mogelijkheden, maar dat is echter aan Vestia, aldus de bewindsvrouw. "Ik ben daarbij geen partij."


Bron: Novum


4588 views / 38 reacties
Reacties op dit bericht
38  van 38 reacties op deze pagina. Pagina  1
userIcon
quote:
Staal vertrok nadat Vestia in grote financiŽle problemen was gekomen door de handel in derivaten.
En toch miljoenen meekrijgen...

Wat is er toch mis met deze wereld?
userIcon
Zodra de politiek de wooncorporaties weer gewoon sociale verhuurders laat worden en niet halve private instellingen zal je pas mogen klagen als politici zijnde, tot die tijd doe je het zelf gewoon fout.
De meeste mensen krijgen het advies om naar het UWV te gaan, om daar proberen te cashen. En straks met een versoepeld ontslagrecht, zullen daar meer oudjes gaan aankloppen.

Edit: Met oudjes bedoel ik 40+
quote:
Op donderdag 1 maart 2012 @ 17:39 schreef PufPuf het volgende:
En de VVD stelt nooit vragen over dit soort dingen, ze willen zichzelf de das niet omdoen.
En terecht! Gezien hun achterban
quote:
PVV'er Lucassen vindt dat Staal aansprakelijk moet worden gesteld vanwege de problemen bij Vestia gesteld en dat justitie beslag moet leggen op zijn villa
userIcon
En het gaat maar door. Wel netjes VVD stemmen allemaal natuurlijk. Die doen tenminste iets aan caviamishandeling.
userIcon
Als bestuurders duidelijk verwijtbaren fouten hebben gemaakt zouden dat soort speciale regelingen gewoon moeten vervallen.
En wat mij betreft mogen ze dan ook gepakt worden via de Pluk-Ze wetgeving, niks even een miljoenenvilla laten bouwen.
userIcon
Walgelijk dat zo'n figuur miljoenen meekrijgt na zo'n wanprestatie
userIcon
flauw hoor dat hij die gouden handdruk niet ook krijgt....
kan er nog wel bij...
Voor dit bedrag kunnen bijna 2000 mensen uit de onderkant van de arbeidsmarkt in een betaalbare goede woning wonen ipv een woning die ze net niet kunnen betalen.
Het is fraude en het is zo erg in NL dat deze fraude niet eens strafbaar is.

Mevrouw Spies(CDA) is twee jaar als Gedeputeerde wonen & ruimte Zuid-Holland mede verantwoordelijk geweest voor deze zak hooi. Daar zullen we dus wel nooit meer wat van horen.

[ Bericht gewijzigd door Be-Smart op donderdag 1 maart 2012 @ 18:37 ]
Schandalig zeg
Verwijtbaarheid wordt toch nooit aangetoond. Gefeliciteerd knakker.
userIcon
Terwijl ik die grapjurken smeek om een appartementje waar je teveel voor betaald... :') bouwt die eikel even een totaal nutteloze villa. Als je dat soort figuren aan de top hebt dan weet je toch gewoon dat het een fiasco haat worden?

De graaiers maken ons land compleet kapot :'(
userIcon
Terwijl ik die grapjurken smeek om een appartementje waar je teveel voor betaald... :') bouwt die eikel even een totaal nutteloze villa. Als je dat soort figuren aan de top hebt dan weet je toch gewoon dat het een fiasco gaat worden?

De graaiers maken ons land compleet kapot :'(
userIcon
Misschien dat meester Hiddema hier ook een goede oplossing voor weet...?
userIcon
de partij die dit ECHT gaat aanpakken heeft MIJN stem.
userIcon
Walgelijk..........
Je wordt er eigenlijk gewoon droevig van, of onverschillig..

Er komt een punt dat iets gewoon ridicuul is.. bijv. net doen alsof het niet geven van een bonus die een fractie van het totaal is, nog uitmaakt

Wat moet er nu nog gebeuren om dit uit te bannen, in zowel goede als slechte tijden?? Moet er nu eerst een rel uitbreken voordat ze het snappen in Den Haag??

Als ze willen dat topmensen weer gewaardeerd en beoordeeld worden op hun "meritus", waarbij je nog enigzins het idee krijgt van "goh, dat heeft die persoon ťcht verdiend voor die prestatie" dan moet dit ZSM tot het verleden gaan behoren.

23000 leraren/leraressen op de been om te vechten waar ze voor staan, en tegelijkertijd gebeurt dit en die exorbitante declaraties .. teveel om op te noemen, het is zo erg. Knappe jongen/dame die dŠt nog recht in de camera kan rechtlullen bah bah bah

We hebben allemaal gehoord nav de CPB cijfers hoe het gaat worden, de Economie uber alles, wij gaan er mega op achteruit netals de natuur, en de politiek komt er neutraal uit.. wat wil je nog meer weten? het is duidelijk..

Er is maar een gevoel wat ik van zo'n bericht krijgt als simpele burger: onverschilligheid en gevoel van totale zinloosheid.. waar werk je nu nog zo hard voor als zo'n eikel na een KUT prestatie er met miljoenen vandoor gaat en de samenleving achterlaat met een bende die z'n weerga niet kent?? Crimineel is het..

Ik verwacht niet minder dan een volgende bericht, dat z'n huis wordt afgepakt en dat hij de cel ingaat!

[ Bericht gewijzigd door Sander_K op donderdag 1 maart 2012 @ 19:17 ]
userIcon
Altijd leuk nieuws als je zelf ooit een vertrekkende huurder bent geweest die voor de kosten van de geplande renovatie kon opdraaien.
userIcon
Daarom gaan de huren dus omhoog.
quote:
Op donderdag 1 maart 2012 @ 19:10 schreef klaaskippegaas het volgende:
Daarom gaan de huren dus omhoog.
Het erge is, misschien als die functie voor diezelfde tijd NIET was opgevuld (zegmaar, Vestia stuurloos) dan had de organisatie er nu beter voor gestaan en kon je huur wellicht omlaag !

De zinloosheid ervan
Gefeliciteerd Erik ! Waar gaan we zitten ?
userIcon
dus dan werk je ergens krap 5 jaar, strijk je al ruim 2 miljoen aan salaris op. Mag je al niet klagen volgens mij.. maar waar slaat het op dat je aan het eind dan een bonus meekrijgt die ruim 1,5x je totale salaris over die periode

terwijl je de boel als een grote tyfusbende achterlaat
Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit
userIcon
Dit artikel is stemmenmakerij. Ik spreek er ook mijn walging van uit hoor, en zit de man niet te beschermen. Maar de sociale huursector gaat flink aangepakt worden, en sociale woningen moeten weg.

Daarom vind ik dit artikel stemmenmakerij.. er is namelijk nog niets aan de hand, er was alleen dreiging dat het uit de hand ging lopen met Vestia. En deze gouden handdruk, maar dat gebeurt overal helaas... deze minister, Liesbeth Spies, wil namelijk ook zorgen dat veel sociale woningen weg gaan en verkocht worden.

Net zoals die negatieve berichtjes over PGB, die waren ook opeens in het nieuws ten tijde van het ter sprake brengen van de bezuinigingen.

[ Bericht gewijzigd door Jeroen_Blueman op donderdag 1 maart 2012 @ 19:57 ]
Zwaar schreef dit allemaal. Hoop dat ze die gast wel te grazen nemen, bedoel het is toch vooral zijn schuld dat ze nu zo in de schulden zitten.
userIcon
quote:
Op donderdag 1 maart 2012 @ 18:29 schreef Praxis het volgende:
de partij die dit ECHT gaat aanpakken heeft MIJN stem.
Dank je voor je stem op de SP .
userIcon
Wat is het toch mooi als je zelf je salaris en zelf je bonussen kan bepalen

Ratten zijn het! Dit is zeg maar de jaarhuur van een flinke wijk in Rotterdam
userIcon
Woonbondpersbericht

Sociale huurwoningen fors duurder

De huur van vrijkomende sociale huurwoningen gaat fors omhoog. Corporaties zullen hun huren de komende jaren gemiddeld met ruim 13 procent verhogen. Daarbovenop neemt bijna een derde van de corporaties in schaarstegebieden de 'Donnerpunten' volledig mee bij nieuwe verhuringen. De trend in de grote steden is om de maximaal toegestane huur te vragen. Dit blijkt uit onderzoek van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA).

De Nederlandse Woonbond voorziet dat de woningmarkt nog meer vast komt te zitten, nu de huurprijs van de sociale huurwoning dichter bij het maximum komt te liggen. Directeur Paping: 'Het loopt echt de spuigaten uit. Sociale huurwoningen worden onbetaalbaar voor de lagere inkomens. Vrijwel niemand verhuist meer, zodat de doorstroming historisch laag is. Starters en doorstromers moeten immers torenhoge huren betalen.' De Woonbond maakt zich grote zorgen over de verhoging van het huurniveau en roept daarom de huurdersorganisaties op om maximaal gebruik te maken van hun adviesrecht richting de verhuurder om deze trend te keren.

Het huurniveau dat corporaties nastreven ligt gemiddeld op 81,4 procent van het toegestane wettelijke maximum. Dat is 13,1 procent hoger dan het huidige huurniveau dat op gemiddeld 72 procent ligt. In euro's uitgedrukt betekent het dat de huren met gemiddeld 55 euro per maand omhoog gaan. De hoogste streefhuren zijn te vinden in de Randstad en vooral in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De laagste streefhuren tref je aan in Friesland en Drenthe.

Hoe groter de corporatie, hoe hoger de streefhuur
Opvallend is dat de grootste corporaties (met meer dan 20.000 woningen) veruit de hoogste streefhuren hebben (87,3 procent). Bij de kleinste (minder dan 1.000 woningen) ligt het streefhuurniveau op 72,5 procent. Het streefhuurbeleid van de verhuurders in de commerciŽle sector is gericht op maximale huren (100 procent of meer). CommerciŽle verhuurders nemen de Donnerpunten overal mee.

Motieven om de streefhuur op te trekken
Verhogingen van de streefhuren worden over het algemeen gemotiveerd op grond van de financiŽle positie van de corporatie (20 procent), de voor 2014 aangekondigde heffing als bijdrage aan de huurtoeslag (15 procent) en de wens om tot marktconforme huren te komen (14 procent). Dat laatste geldt in ieder geval voor een aantal randstedelijke corporaties, zoals Ymere uit Amsterdam, Haag Wonen uit Den Haag en Havensteder uit Rotterdam. Vivare uit Arnhem laat weten voor een deel van de voorraad 'vanuit beleggersoptiek naar de huur te kijken'. Een aantal corporaties meldt onomwonden dat ze voor het volle pond gaan, 100 procent van maximaal. De Steutels uit Leiden gaat nog een stapje verder. 'Alles wat geliberaliseerd kan worden, wordt geliberaliseerd', is hier de boodschap.

Donnerpunten
Het kabinet heeft de maximumhuren in schaarstegebieden per 1 oktober opgetrokken met 73 of 123 euro door het toekennen van extra woningwaarderingspunten. Uit het onderzoek van het WKA blijkt dat 30 procent van de corporaties de schaarstepunten, oftewel de Donnerpunten, doorberekent bij mutatie, 26 procent trekt op de een of andere manier de Donnerpunten eraf, 26 procent laat weten het streefhuurpercentage hierdoor te zullen verlagen en 18 procent weet het nog niet.

Bijlage: tabel huren en streefhuren per provincie http://www.woonbond.nl/pa(...)streefhuren_2012.pdf
userIcon
Op straat (als ie daar nog durft te komen) aanspreken deze meneer:hier ook op archiefbeeld uit 2007:
http://gemi.st/3965518
38  van 38 reacties op deze pagina. Pagina  1


Lees ook:

» 08/02 PVV wil beslag op miljoenenvilla ex-topman Vestia38
» 01/02 'Bestuur Vestia op zijspoor gezet'29
» 30/01 'FinanciŽle problemen bij woningcorporatie Vestia'24
» 30/09 A15 blijft hele nacht dicht na lekkage6
Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 
Video's