Geen dure hotels meer voor Bleker

Henk Bleker (CDA) zal in Nederland niet meer in dure hotels overnachten. Dat meldt de woordvoerder van de staatssecretaris van Economische Zaken woensdag naar aanleiding van declaraties die RTL heeft gepubliceerd.

Daaruit bleek dat de bewindsman voor 392,09 euro een nacht doorbracht in het Okura in Amsterdam, terwijl hij beschikt over een pied à terre in Den Haag en een auto met chauffeur. Volgens zijn woordvoerder bestaat er geen 'directe noodzaak' voor overnachtingen in dit type hotel als ook goedkopere overnachtingen mogelijk zijn.

Uit de bonnetjes blijkt verder dat Bleker zich door het regeringsvliegtuig heeft laten ophalen en afzetten in Groningen, waar hij woont. Het regeringsvliegtuig KBX steeg daarvoor op vanuit Amsterdam of vloog op de terugweg via een tussenlanding in Groningen terug naar de hoofdstad.

Volgens Blekers woordvoerder worden hierdoor geen extra kosten gemaakt, omdat de standplaats van het regeringsvliegtuig Amsterdam is en de meeste dienstreizen vanuit Rotterdam worden gemaakt. De KBX moet dus sowieso vaak een tussenlanding maken, aldus de zegsman.

Uit de declaraties blijkt dat de meeste bewindslieden voornamelijk kosten declareren voor zaken als vluchten, hotelovernachtingen en relatiegeschenken. Bleker declareerde ook de inrichting van zijn Haagse appartement. Daaraan gaf hij ruim drieduizend euro uit, blijkt uit een bonnetje van Ikea.

Ook de vele bonnetjes voor het wassen van zijn beddengoed liet de staatssecretaris uitbetalen. Een keer liet hij zijn dekbed reinigen, naast de gebruikelijke wasjes voor de dekbedhoezen, badhanddoeken, badlakens, washandjes en slopen. Ook werd het appartement schoongemaakt op kosten van de staat.

Bleker declareerde in totaal ruim 97.000 euro. Hij staat daarmee op de zesde plaats in de lijst van bewindslieden, blijkt uit het overzicht van RTL, dat de bonnetjes van alle ministers en staatssecretarissen heeft opgevraagd. Bovenaan staat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), die in zijn eerste jaar als minister 325.000 euro declareerde. Daarna komt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) met 202 duizend euro.

Drie en vier op de lijst zijn minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), met 181.000 en 139.000 euro. De Jager heeft een voorliefde heeft voor Chinese en Indonesische restaurants. Ook diende hij bonnetjes in van de Burger King en diverse slijterijen en wijnhandels. Verhagen kocht voor ruim 45.000 euro nieuw kantoormeubilair.

Premier Mark Rutte (VVD) is vijfde op de lijst, met 102.000 euro.