CPB komt met langverwachte cijfers

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert donderdagochtend nieuwe voorspellingen over de economie in de komende jaren. Naar de cijfers wordt in politiek Den Haag reikhalzend uitgezien, omdat ze het uitgangspunt vormen over de onderhandelingen over extra bezuinigingen.

Het CPB komt rond 08.00 uur alleen met cijfers, niet met een toelichting. Die volgt over enkele weken, als de cijfers definitief zijn. Algemeen wordt aangenomen dat ze slechter zullen uitpakken dan de vorige cijfers, die uit december dateren. Het CPB verwachtte toen een economische krimp van 0,5 procent in 2012 en een begrotingstekort van 4,1 procent van het bbp.

Voor de politiek is vooral het verwachte begrotingstekort van belang. Dat mag volgens de financiële spelregels die de coalitie van VVD, CDA en PVV heeft afgesproken, dit jaar maximaal 3,7 procent zijn. Dat kan al betekenen dat nog dit jaar een extra bezuiniging van enkele miljarden moet worden doorgevoerd.

Bovendien eist de Europese Commissie dat Nederland met ingang van volgend jaar weer een tekort heeft van maximaal drie procent. Volgens deskundigen zijn er mogelijkheden voor een uitzondering, maar dat kan politiek lastig liggen omdat Nederland erg streng is voor andere landen.

Maandag beginnen de coalitiepartijen aan hun onderhandelingen. Dat gebeurt in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). Die wilde woensdag in de Tweede Kamer nog niets kwijt over de omvang en de aard van de extra bezuinigingen.