PvdA-kandidaten voor het eerst in debat

De vijf kandidaten voor het leiderschap van de PvdA zijn woensdagavond in Rotterdam voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Grote inhoudelijke verschillen kwamen niet aan het licht. Wel legden alle vijf eigen accenten.

Diederik Samsom belichtte zijn voorstel om agenten en leraren meer te betalen dan hun managers. Samsom, die een tijd als straatcoach heeft gewerkt, zei zelf te hebben gezien dat de beste mensen van straat verdwijnen omdat ze in een bureaufunctie meer kunnen verdienen.

Ronald Plasterk pleitte voor hogere belastingtarieven voor de hoogste inkomens. "Het onderwerp inkomensverdeling is ten onrechte totaal van de radar verdwenen", constateerde hij. Plasterk zei ook wel iets te zien in het plan van de Franse presidentskandidaat François Hollande voor een tarief van 75 procent voor inkomens boven het miljoen.

Nebahat Albayrak zei de trend te willen keren 'dat inkomen en opleiding weer gaan bepalen hoe lang je leeft'. Martijn van Dam bepleitte meer rechten voor consumenten tegenover grootschalige bedrijven en instellingen. Lutz Jacobi wil met vakbonden en andere organisaties een 'nationaal plan' maken.

Over veel zaken bleken de kandidaten het eens. Zo spraken alle vijf zich uit tegen drastische bezuinigingen op korte termijn, tegen de marktwerking in de zorg en vinden ze alle vijf dat de PvdA ernaar moet blijven streven om verschillende groepen in de samenleving aan zich te binden.

Een verschil kwam aan het licht rondom het ontslagrecht. Van Dam leek meer voorstander van versoepeling dan de overige kandidaten. Een ander verschil draaide om samenwerking met de PVV. Jacobi sloot dat niet uit, de anderen wel.

De komende week gaan de vijf kandidaten nog drie keer met elkaar in debat, in Groningen, Amsterdam en Eindhoven. Daarnaast ondernemen de vijf Kamerleden tal van eigen campagneactiviteiten. Van 7 tot 14 maart kunnen de PvdA-leden stemmen. Op 16 maart wordt bekendgemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen en daarmee de opvolger van Job Cohen wordt als fractievoorzitter en partijleider.