Rutte: Nederland niet in isolement in EU

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen aanwijzingen dat het Nederlandse verzet tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone schadelijk is voor de onderhandelingspositie van Nederland over andere onderwerpen. Dat heeft hij dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

"Ik merk zelf geen nadelen van deze positie", zei Rutte in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. Volgens Rutte heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) afgelopen maandag nog een dominante rol gespeeld tijdens een vergadering met de overige eurolanden over het steunpakket aan Griekenland. Dat was niet het geval geweest als Nederland met de nek werd aangekeken, redeneerde Rutte.

Ormel zei te vrezen dat de Nederlandse opstelling tegen Roemenië en Bulgarije schadelijk is voor bijvoorbeeld de pogingen om de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie met een miljard te verlagen of de regels rondom gezinsmigratie aan te scherpen. Het CDA vindt ook dat Roemenië en Bulgarije nog niet bij Schengen mogen, maar Ormel vroeg zich hardop af of Nederland niet wat water bij de wijn moet doen om sterker te staan in andere discussies.

Nederland verzet zich als enige EU-land tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Dat kan doordat Nederland vetorecht heeft. "Dat is een redelijk comfortabele positie", constateerde Rutte.


Rutte: Nederland niet in isolement in EU (Foto: Novum)