Q-koortspatiënten dienen claim in bij boeren

Q-koortspatiënten gaan een schadevergoeding eisen van geitenhouders. Advocaat Ivo Sindam en de organisatie voor mensen met Q-koorts, Q-uestion, hebben een stichting opgericht die de claims gaat indienen. Dat heeft Sindam maandag laten weten.

"Er moet iets gebeuren. Het mag niet zo zijn dat slachtoffers met de schade blijven zitten", zegt Sindam. Er hebben zich twintig mensen aangesloten die chronische klachten hebben overgehouden aan een besmetting met Q-koorts. Sindam verwacht dat zich nog meer slachtoffers zullen melden.

De eerste rechtszaken moeten komende zomer worden gestart. Het is echter niet bij alle mensen duidelijk waar ze de besmetting hebben opgelopen. "Maar er zijn ook mensen bij wie dat wel duidelijk is. Die zaken willen we eerst openen", aldus Sindam.

De advocaat zegt geitenhouders, die hun dieren afgemaakt zagen worden om de Q-koorts te bestrijden, niet te gronde te willen richten. "Wij hopen dat ze goed verzekerd zijn voor deze risico's. Dan leggen we de claim niet bij de geitenhouder, maar bij zijn verzekeraar."

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.