Advies: Sla vingerafdrukken centraal op

Het kabinet moet opnieuw overwegen om vingerafdrukken uit het paspoort centraal op te slaan. Dat staat in een rapport over de invoering van het biometrische paspoort dat maandag is overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De auteur van het rapport, Roel Bekker, concludeert dat de huidige situatie niet overeenkomt met de hooggespannen verwachtingen van tien jaar geleden. Het biometische paspoort is niet mislukt, maar levert ook niet veel op. Zo is er geen centrale opslag en worden de vingerafdrukken aan de grens niet gecontroleerd. Ook is geen automatische controle bij het gemeenteloket.

Nederland wilde de vingerafdrukken aanvankelijk centraal opslaan om te voorkomen dat mensen meerdere paspoorten op verschillende namen aanvroegen. Vanwege problemen met de privacy en beveiliging werd daarvan afgezien.

Bekker adviseert het kabinet om te zoeken 'naar de marges' voor een iets andere aanpak, die rekening houdt met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Behalve een nieuw besluit over een centraal vingerafdrukkenregister gaat het bijvoorbeeld om een proef om vingerafdrukken standaard te verifiëren bij de uitgifte van reisdocumenten.

Het rapport concludeert verder dat het biometrische paspoort is ingevoerd binnen de kaders die de politiek daarvoor had gesteld. De Tweede Kamer is altijd goed op de hoogte gehouden. Wel had er meer ruimte moeten zijn voor 'ambtelijk tegenspel', zodat meer rekening had kunnen worden gehouden met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Volgens Spies maakt het rapport duidelijk op welke onderdelen het besluitvormingsproces 'niet vlekkeloos' is verlopen. Er is een aantal lessen te trekken, aldus de bewindsvrouw. Zij komt later met een inhoudelijke reactie.