'Giphart bespioneerde patiënten in VUmc'

Opnieuw is maandag het VU medisch centrum in Amsterdam in opspraak geraakt. Schrijver Ronald Giphart blijkt mee te hebben gelopen met artsen voor een literair project. In een witte jas keek hij mee over de schouders van de doktoren op de afdeling cardiologie en had de schrijver inzage in de dossiers van patiënten. Maandag heeft het VUmc het project stopgezet.

Vorige week donderdag volgde Giphart een arts op de intensive care. De schrijver droeg steeds een witte jas met een bordje 'stagiair' erop. Vorige week werd ook bekend dat producent Eyeworks bezig was met een medisch programma, waarbij patiënten bij de spoedeisende hulp zonder toestemming met 35 verborgen camera's werden gefilmd. VUmc besloot na alle ophef niet meer mee te werken aan het programma.

Giphart is niet de eerste schrijver die een tijdje heeft meegelopen in het VUmc. Ook onder anderen Anna Enquist en Kristien Hemmerechts keken mee bij het werk van de artsen. De aanvragen van andere schrijvers die mee willen lopen in het ziekenhuis zijn ook tijdelijk stilgezet.

Volgens het ziekenhuis waren vooraf afspraken gemaakt met de schrijvers over geheimhouding: "Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman." Voordat een boek gepubliceerd wordt, heeft het VUmc het recht een roman in te zien. Het ziekenhuis zegt in een reactie dat de patiënten door middel van gesprekken en flyers werden ingelicht over de aanwezigheid van de schrijvers op de afdeling cardiologie.