Politietrainers Kunduz blijven ook maandag binnen

De Nederlandse politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz blijven ook maandag binnen. De ongeregeldheden in de provincie nemen af maar Defensie wil geen risico's nemen. Dat zei commandant Nico van der Zee maandagochtend op Radio 1.

Sinds zaterdag krijgen Afghaanse agenten geen les meer. De situatie in het hele land is onrustig nadat de afgelopen zes dagen duizenden mensen de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. Op diverse plekken braken rellen uit.

"In de laatste 48 uur lijkt het rustiger te worden", zegt Van der Zee. De trainers gaan echter uit voorzorg nog niet verder met lesgeven aan Afghaanse agenten. "Bij de ISAF is het misgegaan. Als wij nu de straat opgaan, kunnen mensen daar aanstoot aan nemen ondanks dat de Nederlanders niets hebben gedaan."

Naast mogelijke vergeldingsacties hebben Afghaanse agenten die de lessen moeten volgen hun handen vol aan de demonstraties. De politie kan op dit moment niemand missen voor trainingen. Defensie houdt de situatie 'van minuut tot minuut' in de gaten. "We blijven in ieder geval maandag nog binnen. Maandagavond beslissen we verder."