Schaamte en woede over lekken bij PvdA

PvdA-voorzitter Hans Spekman noemt het lekken uit de PvdA-fractie 'walgelijk'. "Ik hou niet van linkeballen", zei hij zaterdag tijdens de politieke ledenraad in Utrecht. Kamerlid en waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei zich te schamen hoe sommige fractiegenoten de afgelopen weken met elkaar zijn omgegaan.

Tijdens de ledenraad blikken PvdA'ers terug op het vertrek van Job Cohen als partijleider. De 64-jarige Cohen, die met een staande ovatie werd ontvangen, zei dat hij 'dolgraag was doorgegaan'. Toen hij echter tot de conclusie kwam dat hij niet langer degene was om de PvdA effectief te leiden verbond hij hier consequenties aan, zo legde hij uit.

"Er zijn dingen gezegd die niet gezegd hadden mogen worden", zei Cohen. Maar dat was niet de reden om de handdoek in de ring te gooien, onderstreepte hij. "Maar laten we nu ook ophouden met naar binnen kijken."

Voor Dijsselbloem is de kous echter nog niet af. Hij noemt het lekken van de interne mail die Frans Timmermans stuurde 'onacceptabel'. "De PvdA staat voor mensen die elkaar vertrouwen en ik schaam me voor de manier waarop sommige mensen met elkaar omgaan", zei hij. Dijsselbloem verklaarde dat hij een 'klotegevoel' heeft. "Je wilt je niet hoeven schamen voor de ellende in je partij."

"Er is een aantal mensen dat iets heeft gedaan dat niet mag en ook niet bij de PvdA thuishoort", zei Spekman. Hij vindt echter dat niet de hele fractie daar op mag worden aangekeken. Ook Dijsselbloem zei dat de PvdA-fractie 'fantastisch' is.

Frans Timmermans heeft zaterdag laten weten dat hij zich niet kandidaat stelt voor het partijleiderschap van de partij totdat degene die zijn kritische mail naar de NOS heeft gelekt zich meldt. Hij zou niets liever doen dan zich kandideren, maar spreekt van een 'grauwsluier' over zijn kandidatuur. "Als degene die de mail heeft gelekt zich voor dinsdag bekendmaakt doe ik het misschien alsnog", zegt Timmermans over een eventuele sollicitatie.