Clinton 'veracht' houding Rusland en China

Het verzet van China en Rusland in de VN-Veiligheidsraad tegen een veroordeling van Syrië is 'verachtelijk'. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vrijdag gezegd op een internationale conferentie over Syrië in Tunis.

Na het overleg van de vertegenwoordigers van meer dan zeventig landen en organisaties die zich de 'Vrienden van Syrië' noemen sprak Clinton haar verwachting uit dat het Syrische leger zich tegen het bewind van president Bashar Assad zal keren als dat hen blijft bevelen op burgers te vuren. Veel Syrische militairen hebben inmiddels de kant van de oppositie gekozen. ''Weigeren de mensen rond Assad het bloedvergieten voort te zetten, dan zal hen dat niet alleen in de ogen van de Syriërs, maar van alle mensen met een geweten waar ook ter wereld'', verklaarde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken.

Ook president Barack Obama bediende zich van ongekend dreigende bewoordingen om het optreden van de regering in Damascus te veroordelen. Hij zei vrijdag 'elk beschikbaar middel' te zullen aangrijpen om het geweld tegen onschuldige Syriërs een halt toe te roepen.