Doofstomme vrouw maandenlang mishandeld

De 32-jarige Freya, afkomstig uit Denemarken en woonachtig in Utrecht, is maandenlang misbruikt en mishandeld in een woning in het Gelderse Hoevelaken. Ook werd ze gedwongen ontlasting te eten. De politie, die door buren ingeseind was, deed de zaak in eerste instantie af als geluidsoverlast en zag geen reden om in te grijpen. Uiteindelijk kwamen ze de doofstomme Freya op het spoor door onder andere de telefoon af te tappen.

Gert-Jan van den H., de bewoner van het huis, is een bekende van de politie. Een buurman van hem vertelt: "Het was daar altijd raak. Die man dronk ontzettend veel en gebruikte drugs. Zijn vrouw is twee jaar geleden weggelopen omdat ze werd mishandeld en de politie heeft hem hier al een keer met zes auto's klemgereden."

Toen buren in november 2011 de politie alarmeerden over gehuil en gejammer uit de woning van van den H., wist hij de politie wijs te maken dat er niets aan de hand was. Vier maanden lang heeft Gert-Jan zijn slachtoffer kunnen misbruiken en martelen. In het ziekenhuis werd onder meer een gebroken kaak geconstateerd.

Bernhard Jens, politiewoordvoerder, bevestigde dat Gert-Jan bij hen als gewelddadig bekend stond. “Hij was gewelddadig, maar we hadden geen enkele reden om aan te nemen dat hij met dit soort praktijken bezig was”, zo verklaart Jens. Freya, die onder behandeling was voor psychische problemen, is donderdag overgebracht van het ziekenhuis naar een andere verblijfplaats waar ze verzorgd wordt en kan herstellen. Politie en justitie onderzoeken wat er zich precies heeft afgespeeld in het huis van Van den H.