'Beeld expats negatiever sinds PVV-meldpunt'

Jack Saryusz-Wolski, Europarlementariër voor Polen, en Sebastian Bodu, Europarlementariër voor Roemenië, hebben de inwoners van Centraal- en Oost-Europese landen opgeroepen om Nederlandse producten te gaan boycotten. Op deze manier hopen ze de druk op premier Rutte op te voeren om afstand te nemen van het 'Polenmeldpunt' van de PVV. Ze ergeren zich aan de vrijblijvende houding van de premier ten opzichte van de gedoogpartner PVV.

Hoewel de kans dat de Centraal- en Oost-Europese regeringen de boycot over zullen nemen klein is, blijkt het meldpunt van de PVV de nodige onrust op te roepen in het buitenland. Sinds Wilders breeduit in het nieuws is geweest met het meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen, is het beeld dat veel expats van Nederland hebben, verslechterd. Dit stelt Ibrahim Wijbenga (CDA) die in Eindhoven woont. Hij is één van de initiatiefnemers van het Meldpunt Overlast PVV (MOP). Dit meldpunt ontving in een kleine week ruim tienduizend bezoekers. Ook werden 500 inhoudelijke e-mails geregistreerd.

Wijbenga: "De sfeer en het beeld over Nederland is omgeslagen, merk ik. Vooral onder expats. Zo maken Nederlanders die in Polen een detacheringsbureau runnen zich grote zorgen. Zij vrezen dat bijvoorbeeld die 350 Poolse stucadoors niet langer naar Brabant of Twente komen, maar dertig kilometer verderop gaan, naar België of Duitsland."

Een van de meldingen die het MOP ontving is dat er in Amerika niet over een meldpunt wordt gesproken, maar over een kliklijn, volgens een Nederlander die daar verblijft. Volgens hem is veel nieuws dat over Nederland gaat PVV gerelateerd.