Economen: Hypotheekrenteaftrek aanpakken

De hypotheekrenteaftrek moet geleidelijk worden afgebouwd. Het huidige systeem leidt tot een overmatige hypotheekschuld bij huishoudens, bedreigt de financiële stabiliteit en de onzekerheid over de toekomst van de woningmarkt is slecht voor het consumentenvertrouwen. Dat staat in een manifest (pdf) van 22 vooraanstaande economen.

De hoogleraren hebben een zesstappenplan opgesteld voor de in hun ogen noodzakelijke hervorming van de woningmarkt, de financiering van hypotheken en het fiscale stelsel. Een 'geïntegreerde aanpak' en geleidelijke hervorming zorgt ervoor dat een duurzame financiering van de woningmarkt gepaard gaat met het waardebehoud van woningen en de betaalbaarheid. Ook zijn de hervormingen zoveel mogelijk inkomensneutraal, stellen zij.

De belangrijkste maatregel die de economen voorstellen is een geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Verder wordt gedacht aan het afschaffen van de overdrachtsbelasting en het stellen van een maximum van honderd of negentig procent van de toegestane hypotheekschuld. Ook moet de huurmarkt beter gaan functioneren.

Het manifest is ondertekend door bekende economen zoals Lans Bovenberg, Arnoud Boot, Rick van der Ploeg en Sweder van Wijnbergen.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken dat in de huidige kabinetsperiode niet wordt getornd aan de hypotheekrenteaftrek. De gedoogcoalitie gaat binnenkort onderhandelen over aanvullende bezuinigingen. Geert Wilders (PVV) liet vorige week echter weten dat de hypotheekrenteaftrek geen taboe meer is tijdens deze onderhandelingen.