Sony lanceert PlayStation Vita in Nederland

De PlayStation Vita is vanaf woensdag verkrijgbaar in Nederland. De nieuwe spelcomputer kost 249 euro. Wie ook via een 3G-netwerk online wil zijn, moet 299 euro neertellen. In Japan is de Vita nog niet het succes dat Sony gehoopt had. De zes jaar oudere PSP-spelcomputer verkoopt nog altijd beter dan de gloednieuwe Vita.

Technisch weet de Vita zich van de concurrentie te onderscheiden met nieuwe functies. Gamers kunnen met de Vita via internet tegen elkaar spelen. Twee analoge joysticks, een krachtigere processor, een aanraakscherm met een hoge resolutie en bewegingssensors zorgen voor de nodige vernieuwing ten opzichte van de PSP.

Voor Sony is een succes van de PlayStation Vita meer dan wenselijk. Het bedrijf, dat naast spelcomputers onder meer televisies en smartphones produceert, denkt het financiële boekjaar eind maart af te sluiten met een verlies van 2,9 miljard dollar. Dat is meer dan het dubbele dan werd verwacht.

In Japan is de Vita sinds 17 december op de markt. In de eerste week ging de spelcomputer ruim 324 duizend keer over de toonbank. In de weken daarna zakte de verkoop snel weg, met 72 duizend en 42 duizend verkochte spelcomputers. In de tweede week van februari werd een dieptepunt bereikt met slechts 14 duizend verkochte exemplaren.

Concurrent Nintendo deed het in diezelfde week met ruim 67 duizend verkochte exemplaren van de 3DS een stuk beter. De draagbare spelcomputer moet niet alleen de concurrerende Nintendo 3DS, maar ook de PlayStation 3 en de zes jaar oudere PSP voor zich dulden in de wekelijkse verkooplijst.


Sony lanceert PlayStation Vita in Nederland (Foto: Novum)