Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk

Het ski-ongeluk van prins Friso leidt in Oostenrijk opnieuw tot discussie over de mate waarin skiërs al of niet verplicht moeten worden airbags en lawinepiepers mee te nemen. De prins had toen hij vrijdag door een lawine werd verrast en bedolven, wel zo’n alarmsignaal bij zich, maar geen airbag. Zijn medeskiër had die wel en bleef daardoor boven de sneeuw. Vandaar de roep om zo’n uitrusting verplicht te stellen. De Oostenrijkse bergreddingsvereniging is echter tegen.

Volgens voorzitter Frank Lindenberg heeft een wettelijke verplichting geen zin omdat die in de praktijk niet is te controleren. Kenmerk van het vrije skiën, dus buiten de pistes, is de vrijheid. Hij pleit dan ook voor betere voorlichting, met name aan de toeristen. "Die worden met mooie plaatjes naar de skioorden gelokt, maar krijgen geen voorlichting over de gevaren van de wintersport", aldus Lindenberg in de Oostenrijkse krant Kurier. Er zou bijvoorbeeld bij skiliften meer informatie gegeven kunnen worden.

De Oostenrijkse Alpenvereniging wijst op de eigen verantwoordelijkheid van skiërs. De regering moet zich niet bemoeien met de uitrusting. Bovendien moet de airbag, anders dan in een auto waar hij bij een botsing automatisch tevoorschijn komt, nog altijd door de skiër zelf worden bediend. Voorlichting en oefening zijn daarom belangrijker, vooral over de manier waarop skiërs kunnen voorkomen dat ze een lawine veroorzaken.

Cijfers van het Zwitserse lawine-onderzoeksinstituut tonen wel het effect van airbags aan. In 2010 overleefde 97 procent van de lawineslachtoffers die zo’n ding gebruikten. In Lech zijn de airbags volop te koop, ook in het chique warenhuis Strolz naast het koninklijke gastenverblijf in Gasthof Post. Goedkoop zijn ze niet: een rugzak met airbag kost al gauw 750 euro.

Het ongeluk van prins Friso en zijn onzekere gezondheidstoestand is ook maandag weer voorpaginanieuws in Oostenrijk. Niet alleen de kranten in Vorarlberg, waar hij vrijdag bij het skiën op de vrije piste door een lawine werd getroffen, en Tirol, waar hij in de hoofdstad Innsbruck in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, maar ook de landelijke dagbladen pakken uit over de 'tragedie’ in het Nederlandse koningshuis.

Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk
Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk (Foto: ANP)