'Studenten weer de dupe van financiële prikkels'

Afgelopen woensdag was in een aflevering van EenVandaag te zien dat examinatoren financieel belang hadden bij het laten slagen van studenten op de Haagse Hogeschool. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel dat er bij onderwijsinstellingen nog steeds frauduleuze incidenten plaatsvinden.

Studenten worden gedwongen sneller en beter te studeren. Aan de andere kant van de lijn staan de instellingen die zich gedwongen zien rendement boven kwaliteit te stellen. Hierdoor daalt de waarde van een diploma ondanks dat een student meer tijd en geld in zijn studie steekt. Het is voor een onderwijsinstelling financieel aantrekkelijk als studenten zo snel mogelijk afstuderen. De kans dat er creatief met examens omgesprongen wordt is steeds groter nu er nieuwe plannen zijn voor prestatiebekostiging.

De Haagse Hogeschool is door de LSVb opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de Haagse Studentenvakbond (HSVb) en docenten om in de toekomst dit soort situaties te vermijden. Daarnaast dient de school ervoor te zorgen dat studenten, die cijfers hebben ontvangen van de betrokken examinatoren, geen schade ondervinden.