Nieuwe minister blokkeerde referendum in Leiden

jamaku had ons via de nieuws-submit te melden:

De vandaag beëdigde minister van bestuurlijke vernieuwing en koninkrijkrelaties, Alexander Pechtold, hield als wethouder van Leiden in 2002 een referendum, gevraagd door inwoners van Leiden, tegen.

Frits van Oosten en enkele andere Leidenaren waren kritisch over de komst van de Rijn-Gouwelijn. Deze lightrail-verbinding tussen Gouda en de kust zou grotendeels op bestaand rails rijden, maar in Leiden komt hij door de binnenstad heen over nog aan te leggen rails. Van Oosten zou met wethouder Pechtold praten.

"Daar werden we door een boze Pechtold opgewacht", zegt Van Oosten. "Hij vroeg ons dringend af te zien van het plan om een referendum over de lijn aan te vragen. We waren veel te somber over de gevolgen van de spoorlijn door de stad. Deze trein zou een aanwinst zijn."

Van Oosten trok daar niets van aan en ging handtekeningen verzamelen. Er moet voor een aanvraag minstens 750 opgevraagd worden. "Binnen een paar dagen hadden we er 2500. Dat verbaasde me niet. Uit een peiling van het Leidsch Dagblad bleek dat een meerderheid van de Leidse bevolking tegen dit prestige-object is."

De referendumkamer toetste het voorstel en oordeelde positief over de aanvraag. Daarna moet de Leidse gemeenteraard positief stemmen. Door het gewicht van Pechtold besloot de raad alsnog negatief te stemmen. Het referendum ging dus niet door.

Filip van As van de ChristenUnie in Leiden is ook van mening dat Alexander van Pechtold het liet afweten op bestuurlijke vernieuwing. "Je kunt het volk geen worst voorhouden en hem weghalen op het moment dat het wil toehappen." Frits van Oosten is na het gemeenteraadbesluit naar de rechter gestapt. Deze kon de afwijzing niet terugdraaien: het tracébesluit werd op dezelfde avond goedgekeurd. Filip van As: "Kijk, dat is nou meneer Pechtold."