Autoverkoop in Europa verder gedaald

De vraag naar nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in januari met 7,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekendgemaakt. In totaal werden nog geen miljoen nieuwe auto's op naam gezet.

In Portugal (-47,4 procent) was de daling het meest dramatisch. Ook in Frankrijk (-20,7 procent) en Italië (-16,9 procent) zakte de autoverkoop met dubbele cijfers in. In Spanje werden juist 2,5 procent meer personenwagens verkocht. Ook in veel Oost-Europese landen was sprake van een flinke groei. In de grootste afzetmarkt Duitsland bleef de verkoop nagenoeg stabiel, evenals in Groot-Brittannië.

In Nederland werden in januari ruim 70.000 nieuwe auto's op naam gezet. Dat waren er 5,8 procent minder dan een jaar eerder.

Vooral de Franse merken Renault, Peugeot en Citroën kregen flinke klappen, net als het Italiaanse Fiat. Bij Volkswagen, goed voor bijna een kwart van de totale markt, was daarentegen sprake van een klein plusje. Ook de verkopen van de Koreaanse merken Kia en Hyundai zitten in de lift.