Eurogroep wil strenger toezicht op Griekenland

Het is van belang dat er strenger toezicht komt op het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen door Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, bestaande uit de ministers van financiën van de eurozone, woensdag na een telefonisch overleg gezegd.

Griekenland heeft aangetoond dat het de noodlening van 130 miljard euro hard nodig heeft, zei Jean-Claude Juncker. Toch zijn extra garanties nodig. Het land heeft er wel goed aan gedaan uit te werken hoe dit jaar nog eens 325 miljoen euro extra wordt bezuinigd, aldus Juncker.

Juncker zei er op te vertrouwen dat de ministers 'alle noodzakelijke beslissingen zullen nemen' in hun vergadering maandag over de noodlening.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos zei woensdag dat alle kwesties over het halen van de bezuinigingsdoelstellingen van dit jaar woensdag tijdens de vergadering zijn verduidelijkt. Hij zei dat het gesprek daarnaast ging over de politieke en sociale situatie in het land, waar de zware bezuinigingen geregeld hebben geleid tot gewelddadige protesten.

In een oproep tot eenheid onder de politieke partijen en in de maatschappij in het algemeen, benadrukte Venizelos dat bezuinigen de enige weg voorwaarts is. "Degenen die een andere oplossing voorstaan, maar niet zeggen welke oplossing dat is, of degenen die uit de euro willen stappen, terug naar de drachme, of die op bankroet willen aansturen, die helpen de Griekse burger niet", aldus de minister.