'Oranje mag toch nog hopen op wereldtitel '78'

Nederland mag nog een sprankje hoop koesteren dat het alsnog wordt uitgeroepen tot winnaar van het WK voetbal van 1978. Volgens diverse Zuid-Amerikaanse media is wereldvoetbalbond FIFA een onderzoek gestart naar de wijze waarop Argentinië de finale bereikte. Daarin werd na verlenging gewonnen van Nederland.

Argentinië eindigde op het WK in eigen land bovenaan in de tweede groepsfase dankzij een omstreden 6-0 overwinning op Peru. Op basis van een beter doelsaldo was dat net voldoende om Brazilië uit de finale te houden. Snel na de wedstrijd doken al verhalen op dat Peru door de Argentijnse regering royaal was beloond voor de kansloze nederlaag, maar het bleef bij geruchten.

De Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma verklaarde onlangs dat zijn land Argentinië inderdaad de helpende hand had geboden. De FIFA zou daarop een onderzoek zijn gestart, al wilde de wereldvoetbalbond dat bericht bevestigen noch ontkennen.

De KNVB neemt de berichten niet al te serieus. "Wij hebben in ieder geval niets gehoord. Ook niet van de FIFA", laat een woordvoerder weten.