Chaos in Roemenië en Moldavië door sneeuw

Roemenië en Moldavië gaan gebukt onder hevige sneeuwval. Honderden dorpen en steden zijn ingesneeuwd en grensovergangen en scholen zijn gesloten.

Aangezien de wegen door de sneeuw onbegaanbaar zijn hebben de Roemeense autoriteiten dinsdag helikopters ingezet om mensen in het oosten van het land naar ziekenhuizen te vervoeren.

In het oosten van Roemenië zijn 150 gemeenschappen door de sneeuw van de buitenwereld afgesloten. De barre vrieskou heeft de afgelopen 24 uur aan vijf mensen het leven gekost. Daarmee komt het dodental door de vrieskou in Roemenië uit op 79.

Zo'n vierduizend Roemeense kompels hebben dinsdag aangeboden om met het geld dat zij krijgen voor hun maaltijden blikvoedsel te kopen voor de mensen in de zwaarst getroffen gebieden.

Twee grensovergangen tussen Roemenië en Moldavië zijn tijdelijk gesloten en het treinverkeer heeft te kampen met ernstige vertragingen. Honderden scholen in beide landen hebben de deuren gesloten.

Het oosten van Europa wordt sinds eind januari geteisterd door strenge vorst en hevige sneeuwval. Honderden mensen, veelal daklozen, zijn omgekomen en tienduizenden mensen zijn ingesneeuwd.


Chaos in Roemenië en Moldavië door sneeuw (Foto: Novum)