Hackers claimen aanval op website traangasproducent

Hackersgroep Anonymous heeft de website van de Amerikaanse traangasfabrikant Combined Systems platgelegd. Dat hebben hackers dinsdag gezegd. Traangasgranaten van het bedrijf werden vorig jaar in Egypte ingezet tegen antiregeringsbetogers. De website was dinsdag niet bereikbaar.

In een verklaring die op internet werd geplaatst beschuldigen hackers Combined Systems ervan te profiteren van oorlog en 'krankzinnige chemische wapens aan legers en politiemachten overal ter wereld' te hebben verkocht. Volgens Anonymous heeft Combined Systems wapentuig geleverd dat wordt gebruikt 'om revolutionaire bewegingen te onderdrukken'.

De hackers zeiden tevens persoonlijke informatie van klanten van Combined Systems te hebben buitgemaakt en gepubliceerd. Een van de e-mails die zouden zijn buitgemaakt stond onderaan de verklaring van Anonymous. "Het lijkt er op dat onze webhost is gehackt", stond in de e-mail.

Anonymous heeft de afgelopen tijd de verantwoordelijkheid opgeëist voor meer aanvallen op websites en databases. Deze aanvallen zijn steeds vaker gericht op beveiligingsbedrijven en overheidsinstanties. De groep heeft zich solidair verklaard met de protesten die het afgelopen jaar hebben plaatsgehad in de Arabische wereld.

Combined Systems verkoopt verschillende soorten wapens, waaronder gasgranaten, spuitbussen en handboeien. Journalisten en activisten zeiden vorig jaar traangasgranaten van het bedrijf te hebben aangetroffen op het Tahrir-plein in Egypte, waar ze werden ingezet tegen demonstranten. Het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei vorig jaar dat Combined Systems in totaal meer dan 46 ton ammunitie, waaronder prikkende chemische stoffen en traangas, aan de Egyptische regering heeft geleverd. Amnesty riep de Amerikaanse regering op de zendingen tegen te houden 'totdat het zeker is dat het traangas en de andere wapens niet zijn verbonden met het bloedvergieten in Egypte'.


Hackers claimen aanval op website traangasproducent (Foto: Novum)