Patiënten vechten eigen bijdrage ggz aan

Een belangenorganisatie voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg stapt maandag naar de rechter om de eigen bijdrage voor hulp bij zwaardere psychische klachten te toetsen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil met deze maatregel op de geestelijke gezondheidszorg bezuinigen.

De maatregel is volgens het Landelijk Platform GGZ discriminerend. Het platform wijst erop dat alleen patiënten met psychische klachten een eigen bijdrage moeten betalen en patiënten met lichamelijke klachten niet. Ook beklaagt de belangenbehartiger zich dat de Schippers geen onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van de maatregel.

Patiënten betalen per 1 januari 2012 een eigen bijdrage als ze aangewezen zijn op een psychiater of psychotherapeut. Het LPGGZ schat dat de hoogte van de eigen bijdrage per persoon tot meer dan tweeduizend euro per jaar kan oplopen. Ondanks dat de basiszorgverzekering deze zwaardere psychische behandelingen vergoedt, kan een aantal patiënten de eigen bijdrage volgens de belangenorganisatie niet betalen. Daardoor zouden ze afzien van de noodzakelijke psychische hulp.

De organisatie kondigde in juli vorig jaar al juridische stappen aan, maar toen was nog niet duidelijk om welke stappen het zou gaan.