Tibetaanse non (18) zet zichzelf in brand

Een 18-jarige Tibetaanse non heeft zichzelf in het westen van China in brand gezet uit protest tegen de wijze waarop Beijing omgaat met de Tibetanen in de regio. Dat meldt de activistische groep Free Tibet zondag.

De non zette zichzelf zaterdag in brand en zou het hebben overleefd. De jonge vrouw, Tenzin Choezin, was verbonden aan nonnenklooster Mamae in de provincie Sichuan.

Choezin zou enkele leuzen die tegen de Chinese overheid zijn gericht hebben geroepen voordat ze zich op een kruispunt in de buurt van het klooster in brand zette. Soldaten en agenten hebben haar volgens Free Tibet meteen afgevoerd. Daarna zou het klooster zijn omsingeld en afgesloten.

Het afgelopen jaar hebben minstens achttien monniken, nonnen en andere Tibetanen zichzelf in brand gestoken. Volgens de activisten zijn er zeker twaalf omgekomen. De zelfverbrandingen zijn volgens de activisten een protest tegen het Chinese beleid en een roep om de terugkeer van de Dalai Lama. Die vluchtte in 1959 na een mislukte opstand vanuit de Himalaya naar India.

Choezin was de oudste van vier kinderen en volgens twee verbannen monniken een goede student. Het nonnenklooster staat bekend om haar felle trouw aan de Dalai Lama. In oktober kwam een 20-jarige non van hetzelfde klooster om nadat ze zichzelf in brand had gezet. In 2008 organiseerde een groep nonnen van het klooster een protestmars. Ze droegen daarbij portretten van de Dalai Lama. De mars leidde tot massa-opsluitingen.

China heeft de zelfverbrandingen altijd veroordeeld. Het land stelt dat buitenlandse krachten het achter het toenemende geweld in de Tibetaanse gebieden zitten. China beschuldigt de Dalai Lama ervan dat hij de Himalaya van China af wil splitsen. De Dalai Lama zegt dat hij alleen autonomie voor Tibet wil.

Sinds 2008 is het niet zo gewelddadig in de regio geweest. Toen braken dodelijke rellen uit in de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Dat spreidde zich uit naar naastgelegen provincies. In een reactie stuurde China een stroom militairen naar de regio, die daarna ongeveer een jaar afgesloten bleef voor buitenlanders.