SP weer bijna op niveau VVD in peiling

De SP is weer bijna terug op het niveau van de VVD in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond. Twee weken geleden bereikte de SP een voor die partij historisch hoogtepunt van 34 zetels, maar vorig week leverden de socialisten een zetel in en deze week gaat er weer een vanaf.

De VVD stijgt deze week van 30 naar 31 zetels, waardoor de SP nog maar één zetel meer heeft. De PVV zakt van 21 naar 20 zetels. D66 stijgt van 16 naar 17 zetels. De verschuivingen zijn volgens De Hond klein doordat wordt afgewacht wat de nieuwe bezuinigingsronde gaat brengen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte deze week voor een nationale nullijn. Van de Nederlandse bevolking ziet een derde dit wel zitten en bijna twee derde niet, blijkt uit de peiling.

Als wordt gekeken naar de financiële problemen valt op dat voor het eerst een meerderheid liever had gewild dat Nederland de gulden had gehouden. In oktober vond nog 49 procent dat, nu is dat 55 procent.

De meningen over hoe om te gaan met de problemen in Griekenland zijn sinds oktober nauwelijks veranderd. Zo vindt nu 36 procent dat Europa Griekenland moet blijven steunen (in oktober 31 procent). Een meerderheid van 57 procent vindt dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet, dat is een procentpunt minder dan in oktober. Nog maar 23 procent gelooft dat de eurozone over drie jaar nog in de huidige samenstelling bestaat, in oktober was dat 26 procent.