Sap kritisch op kabinet en op zichzelf

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een 'groen en sociaal alternatief' bieden voor het kabinet-Rutte. In haar toespraak op het partijcongres in Utrecht leverde ze fikse kritiek op het 'kortzichtige en onbarmhartige kabinetsbeleid', maar stak ze de hand ook in eigen boezem. "Laat ik er geen doekjes om winden, voor mij was het ook een lastig jaar."

Sap volgde eind 2010 Femke Halsema op als partijleider van GroenLinks. Direct moest ze een knoop doorhakken over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Ondanks veel tegenstand in een deel van haar achterban stemde Sap in met de missie.

"Ik heb vol overtuiging en energie de leiding genomen. Iets te energiek, vinden sommigen, zoals bij Kunduz", blikte Sap terug. Ze verwees ook naar haar ongelukkige optreden tijdens de Algemene Beschouwingen, toen ze een naar eigen zeggen 'niet geheel geslaagd experiment met een stekkerdoos' uithaalde. "Een geruststelling kan ik jullie in ieder geval geven: elektrotechniek laat ik voortaan aan vaklui over."

Volgens Sap 'snijdt het kabinet op alles wat kwetsbaar is'. Ze hekelde de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, op kunst en op de natuur. "Deze kortzichtige bezuinigingspolitiek is lichtjaren verwijderd van de progressieve toekomstpolitiek die Nederland zo hard nodig heeft."

De GroenLinks-partlijleider pleitte voor hervorming van de arbeidsmarkt, van het pensioenstelsel en van de zorg. Ze prees groene initiatieven en riep op tot een 'groene Kafka-brigade, die overbodige regels waar groene ondernemers tegenaan lopen, opspoort en uit te weg ruimt'.

"Samen maken we een einde aan het tijdperk van gemopper achter de dijken", besloot Sap. "En samen gaan we werken aan een groene, sociale en hoopvolle toekomst."