'Schaatsen op kanalen levensgevaarlijk'

Rijkswaterstaat waarschuwt zaterdag dat schaatsen op kanalen levensgevaarlijk is omdat gemalen weer worden aangezet. Het ijs kan er goed uitzien, maar dat zegt volgens Rijkswaterstaat niets over de kwaliteit ervan.

Op veel plekken zijn gemalen de afgelopen tijd stilgelegd om de aangroei van een goede ijsvloer te bevorderen. Vanwege de invallende dooi zetten veel waterschappen de gemalen vanaf dit weekeinde echter weer in werking. Daardoor komt de stroming weer op gang en schuurt het ijs aan de onderkant af. Ook kan het voorkomen dat er door een variërend waterpeil geen water onder het ijs zit en de ijsvloer zweeft.

Ook het ijs op de wateren die in verbinding staan met de Neder-Rijn, Lek en IJssel is volgens Rijkswaterstaat onbetrouwbaar. Hier is het waterpeil woensdag een stuk gezakt, toen de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek werden geopend om te voorkomen dat het ijs ze zou beschadigen.

De Gelderse politie waarschuwde eerde deze week al voor onveilig ijs op het Apeldoorns Kanaal. Onbekenden zetten de sluis aan de Vlijtseweg in Apeldoorn woensdagnacht deels open, waardoor op een aantal plekken water op het ijs terechtkwam. Op andere delen is er stroming onder het ijs, waardoor het vroeg of laat breekt.